به گزارش معاونت اطلاع رسانی موسسه تحقیقاتی پویندگان انوار توحید رونمایی از کتاب «عرفان اهل بیتی» در ضمن همایش «تأثیر مکتب معرفتی امام صادق علیه السلام بر ابعاد شخصیت امام خمینی «رحمه الله علیه» و نهضت انقلاب اسلامی» در شانزدهم خرداد ماه ۱۴۰۰ و در سالن اجتماعات دانشگاه معارف اسلامی با حضور آیت الله حاج شیخ محمد صالح کمیلی و دیگر فرهیختگان و اساتید اخلاق و عرفان برگزار شد.
آیت الله کمیلی: صمت و سکوت از خصوصیات بارز سلوکی و اخلاقی امام راحل
در ابتدای این همایش آیت الله کمیلی خراسانی «دامت برکاته» در ضمن حدیثی از کتاب شریف کافی به صفات مؤمنان اشاره کردند و با عرض تسلیت شهادت امام صادق «علیه السلام»، خاطراتی از امام راحل را بیان نموده و فرمودند: «امام در ایامی که در نجف بودند استاد درس خارج فقه و اصول شخص بنده بودند و آخر هفته بحث ولایت فقیه را بیان می فرمودند. از خصوصیات بارز سلوکی و اخلاقی امام خمینی بحث صمت و سکوت ایشان بود. اهمیتی که ایشان به نظم در امور داشتند خیلی بارز بود؛ برای مثال، ایشان در ساعت معیّنی به حرم مشرف میشدند؛ بهگونهای که برخی ساعتشان را با ورود ایشان به حرم که ساعت ۹ بود، تنظیم مینمودند.» ایشان در پایان فرمایشاتشان از اساتید اخلاق و عرفان قدردانی و تشکر نمودند.
دکتر رهدار: عقلانیت شیعه بیشترین میراث امام صادق «علیهالسلام» در دیدگاه امام خمینی
این همایش با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر احمد رهدار ادامه یافت. ایشان با عرض تسلیت شهادت امام صادق «علیه السلام» و رحلت امام راحل «ره»، انتخاب درست در انتخابات را ملاک قرار دادند و فرمودند: «شیعه یک نسخه متفاوتی از نسخههای اسلام است؛ دلیل آن این است که در هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و بعد از آن، آمریکا و غرب و سیاستمداران نمی گذاشتند که اهل رسانه بفهمند که شیعه یک نسخه متفاوت است؛ چون شیعه عقلانیت دارد. بیشترین میراث امام صادق «علیهالسلام» در دیدگاه امام خمینی همین عقلانیت شیعه است؛ شیعه مسیر متفاوتی را سر سفره اهلبیت از دالان اجتهاد طیّ کرده است و ثمرۀ این روش این است که ما از خرمن عقل و نص، حجیت کلام معصوم را در تاریخ تا به امروز کشاندهایم.
حجیت فقیه در ظرف غیبت همان حجیت معصوم در ظرف حضور است. ما ابایی نداریم که حجیت را به یک فقیه در زمان حاضر نسبت بدهیم؛ زیرا عقل در عرفان شیعی جلوهای پررنگ دارد. امام خمینی یکی از شاگردان امام صادق است که از فلسفه اسلمی، عرفان اسلامی و فقه اسلامی بهرهها برده است؛ نباید فهم تاریخی ما و کنش سیاسی ما با فهم تاریخی کشورهای همسایهمان یکی باشد اهمیت مکتب امام صادق همین است که در گوشهای از تاریخ نمیخوابد و روزانه در همه جا بروز میکند.»
در ادامه ذاکر اهل بیت حاج عباس حیدرزاده با نوای زیبای خود به مرثیهسرایی در رثای رئیس مذهب شیعه امام جعفر صادق «علیه السلام» پرداختند.
حجتالاسلام سید مسعود موسوی: تربیت مکتب امام صادق از نوع مکتب علم حضوری است
سپس حجت الاسلام و المسلمین سید مسعود موسوی با بیان اینکه امام صادق «علیه السلام» مروّج، مبیّن و حافظ تشیع هستند، بحث خود را با محوریت علم حضوری و علم حصولی ادامه دادند.
ایشان فرمودند: «تمام سخنان و حرکات امام صادق به حضور بر میگردد. مشکل ما با علم حصولی حل نمیشود؛ تربیت مکتب امام صادق از نوع مکتب علم حضوری است؛ علم حصولی پس از علم حضوری است. وجه تمایز امام خمینی با علمای دیگر همین علم حضوری و ولایت است. فرق بصیرت با علم همین است؛ علم ذهنی نیست اما بصیرت، عینی است.» در ادامه با اشاره به این که نظامی که امام خمینی برقرار کرده است نظام ولایتمداران است فرمودند: «نظام ولایی ما نیاز به علوم اسلامی انسانی دارد که جایش خالی است؛ نماز و روزهایی که ولایت در آن نباشد ارزش ندارد تربیت باید باشد.»
ویژگیهای ممتاز کتاب «عرفان اهل بیتی»
در پایان آیین رونمایی از کتاب «عرفان اهل بیتی» با حضور حضرت آیت الله کمیلی خراسانی و اساتید عرفان و اخلاق برگزار شد. این کتاب دارای ویژگیهای متعددی است که به برخی از ویژگیهای ممتاز آن اشاره میشود.
۱-تبیین ساده، روان و دل نشین معارف حقۀ الهی؛
۲-جامعیت در بیان مسائل اخلاقی و سیر و سلوک الهی؛
۳- منطبق بودن بر حالات فردی و اجتماعی سالکان الی الله؛
۴-دربرداشتن نکته های ناب و نفیس اخلاقی ـ عرفانی با تکیه بر آیات و روایات؛
۵-تبیین معارف عرفانی با مثال های عینی و کاربردی؛
۶-تحفّظ شارح گران قدر بر صبغۀ عرفان عملی؛
۷- القایی بودن معارف الهی و عرفانی بر طبق حالت های نفوس حاضر در جلسات سلوکی؛
۸- کاربرد عملی برای تمامی مندان معارف توحیدی.